Tavan hesaplama borsa aracı, son zamanlarda hızlı tavan serileri üzerine hesaplanmıştır. Bu hesaplama aracı kullanılarak sosyal medya da 5 tavan görürse, 10 tavan görürse hisse fiyatı nerelere gelecek onu görmek için tasarlanmıştır. Ancak sadece tavan serisi değil olası taban serisi de hesaplayabilirsin. Ayrıca hisse fiyatı girerek taban veya tavan fiyat tahminini hesaplayabilirsiniz.

Pexels‘daki fotoğraf

Yeni halka arz şirketlerin, son zamanlarda borsada işlem görmeye başlamasıyla birlikte tavan rallisi başlıyor. Bu durum yatırımcılarda hesaplama arzusunu getirmektedir. Dolayısıyla bu tarz hesaplamalar, aranır olmaktadır. Tabi ki her zaman böyle halka arzlar sürekli yükselecek mi yoksa bir trend mi onu da zaman gösterecektir. Bu sitede yaptığım hesaplamalar genelde yatırımcılardan gelen istekler doğrultusundan ayarlanmıştır.

Son zamanlarda gelen bir istekten size bahsedeyim. Farklı kademelerden hisse alıp satıyorum, fakat elimde kalan hissenin maliyeti nedir onu bilemiyorum. Böyle sorular üzerine bir hesaplama aracı daha geliştirdim. Sizde de bu sorun varsa “Kalan Hissenin Maliyetini Hesaplama” aracına göz atabilirsiniz. Genelde portföyünüzde alış kademelerinize göre ortalama maliyet görünecektir. Ancak farklı kademeden bir miktar da satış yaptığınızda ortalama maliyetiniz aslında değişmesi gerekir. Çünkü farklı kademeden yaptığınız satış size kar veya zarar getirmiş olması gerekir. Burada önemli bir noktaya işaret etmek isterim, hisse alırken ve satarken kademe kullanmaya gayret gösterin. Örneğiniz Hisse maliyetiniz 5 olsun. Hisse fiyatı 3’e düştüğünde aynı miktar alırsanız ortalamanız 4 olacaktır. Tabi bu basit hesaplama oldu, virgüllü sayılar bir sürü kademe olduğunda iş karışacaktır. Ancak onunda çözümü bu sitede 🙂 Hisse Maliyet hesaplama ile hisse maliyetiniz ne kadar karışık olursa olsun hesaplayabilirsiniz.

Hesaplama aracı altında hesaplama aracı ilgili detayları paylaştım.

>> Tavan Kazanç Tablosu Excel dosyasını indirme adresi : https://hesaptablosu.net/download/hisse-tavan-ve-kazanc-tablosu/

Tavan Hesaplama Borsa

Hemen bir örnekle başlamak isterim. Örnek hisse fiyatınız 10 olsun. 10 gün tavan giderse hisse fiyatınız ne olur. Matematiğe uzak kimseler tarafından bu hesaplama şöyle yapılmaktadır. 10 gün %10 yaparsa 10*10=100. Hisse %100 gitmiş olacaktır ve yeni fiyatı 20 olacaktır diye düşünülür. Ancak bu hesaplama yanlıştır. Çünkü ilk tavan da 1 artıp 11 olmuştur, 2.tavanda ise 1,1 artacaktır. Yani artış sürekli olunca artan rakamda yükselmektedir. Yukarıda ki hesaplama aracından bu örneği hesapladığım zaman, hisse %159,4 yükselerek yeni değeri 25,93 olmuştur. Fakat bu küsuratlarda farklılık olabilir ona aşağıda değindim.

Borsa da tavan veya taban hesaplanırken %10 olarak hesaplanır. Ancak Artan veya Azalanlara baktığınız da bazı hisseler %9.80,%9.65..vb yüzdesinde kalmaktadır. Bunun nedeni yuvarlama yapıldığında %10 u aşmasından kaynaklanmaktadır. Yukarıda ki tavan veya taban hesaplama aracında buna dikkat etmelisiniz. Örnek hisse fiyatı:3,47 ; yüzde 10’u 0,347 yapar. 3,47 + 0,347 yaptığınızda yeni fiyat 3,817 olacaktır, bu sayıyı yuvarladığınızda 3.82 olur. 3,82-3,47 = 0,35 yapar. Ancak “0,35” %10 olan 0,347 sayısından yüksek olduğu için 3,817 sayısını aşağı kademeye yuvarlama yapmanız gerekmektedir. 3,81 e yuvarlama yaptığınızda yüzde 9,80 yükselmiş olacaktır. Bu hesaplamayı Yüzde Hesaplama aracı ile yaptım. Yüzde hesaplarınızın üstesinden gelen bir araçtır. Seri tavan/taban hesaplamaları nokta atışı doğru olmayabilir. Bununda nedeni üstte gördüğünüz gibi yuvarlama durumlarından kaynaklanmaktadır. Ancak yaklaşık tahmini değere ulaşabilirsiniz.