Hacim Hesaplama

Hacim Hesaplama aracını yapma nedenim bir süredir finans hesaplamalarından matematiğe bakamaz olduk. Böylece araya bir matematik aracı da yerleştirmiş olalım. Belki birilerinin işine yarar. Tüm hesaplama araçlarında olduğu gibi bunda da kullanışlı olması için uğraştım. Her şekil için ayrı sayfalar veya sonucu başka sayfalarda gösterip gezindirmeye gerek yok diye düşündüm. Umarım beğeneceğiniz bir hesaplama aracı olmuştur. Her sektörden bir ölçen olacağı için hesaplama sonucunu belirli bir birime bağlamadım. Yani yazdığınız birim ne ise sonuç aynı metre ise metreküp olacaktır.

Hacim hesaplama ile bilgileri hesaplama aracı altında detaylı şekilde yazmaya çalışacağım. Yine de hesaplamalar ile alakalı gördüğünüz sorun olursa yorum veya iletişimden yazabilirsiniz.

HESAPLAMA

Hacim Nedir ?

Hacim bir cismin kapladığı alana denilmektedir. Cismin alanı ile karıştırılmamalı. Cismin alanı yüzey alanı toplamıdır. Hacim ise varlığı ile meşgul ettiği yer gibi düşünebiliriz.

Hacim Nasıl Hesaplanır ?

Bir cismin hacmini hesaplama formüllerinin mantığı genelde aynıdır. Taban alan çarpı yükseklik. Cismin şekline göre bölünmeler oluşur.

Oda hacmi hesaplama

Dikdörtgen prizma hacmi hesaplama ile yapabilirsiniz. Oda, kibrit kutusu, koli hesaplamaları hepsi aynı mantıktır. 3 farklı uzunluğu ölçüp bunları çarpacaksınız. Genelde klima alımlarında oda hacmi merak edilir. Oda hacmi de hesaplarken en * boy * yükseklik. Neresi en neresi boy gibi düşüncelere girmeyin zaten 3 değerde birbiri ile çarpılacaktır.

Örneğin bir odanın eni 3 metre uzunluğu 5 metre yüksekliği de 2 metre olsun. 3 * 5 * 2 = 30 metreküp çıkacaktır.

Küp hacmi hesaplama

Tüm kenarları eşit olan kare prizma gibi düşünebiliriz. Her kenarı eşit olduğu taban alan * yükseklik olarak, aynı kenarı 3 kere çarpacağız.

Örnek her kenarı 3 olan kutu hesaplamak için ; 3 * 3 * 3 = 27 çıkacaktır.

Küre hacmi hesaplama

Küre, top , balon gibi cisimlerin hacim hesaplaması yapılması için çap uzunluğu bilinmelidir. Çap uzunluğu kürede ki karşılıklı iki kenarın birbirine uzaklığıdır. Hesaplamada yarıçap yani bu uzunluğun yarısını kullanacağız.

Örneğin 24 santimetre çap uzunluğu olan top yaklaşık 7238 santimetreküp hacim kaplamaktadır. Buda 0,007238 metreküp yapar. Bunlarla ilgili çevirme aracı isterseniz hesaptablosunet@gmail.com a e-posta atarsanız eklerim.

Silindir hacmi hesaplama

Boru hacmi hesaplama gibi araçlarda kullanılabilir. Daire alanı çarpı yükseklik bize silindirin kapladığı hacmi verecektir. Silindir hacmi formülü : πr2h

Koni hacmi hesaplama

Koninin hacmi silindirin hacminin 3’te 1’idir. Yani 3 eşit koni bir araya gelirse silindir oluşturabilir demektir bu. Zaten silindir hacmi formülüne bakarsanız da anlaşılır. Koni hacim formülü : πr2h / 3

Hesaplama aracı ile alakalı istek/öneri ve şikayetlerinizi iletişim sayfasından iletebilirsiniz. Hacim hesaplama ile ilgili farklı şekiller isteğiniz olursa belirtebilirsiniz. Daha fazla hesaplama aracı için arama bölümünü gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Arama bölümümüz kullanıcı dostudur. Makalede kullanılan Resim Gerd Altmann tarafından Pixabay‘a yüklendi