Günümüz ekonomik koşullarında insan ihtiyaçlarının çeşitlilik göstermesi ve ihtiyaçlara cevap verecek gelir düzeyinin bulunmadığı durumlar oluyor. Bu durumlarda insanlar bankalara başvurarak kredi talep ediyorlar. Krediler ihtiyaca göre çeşitlilik göstermekte ve farklı faiz oranlarıyla müşterilerin kullanımına sunuluyor.
Kar amacı ile çalışan bankalar talep sahiplerine kredi kullandırırken faizin yanında dosya masrafını da talep ediyorlar. Dosya masrafı çeşitli kategorilerde kredi başvurusu yapan kişilerden kredilerinin onaylanmasından sonra talep edilen bir kalem olarak karşımıza çıkıyor.
Kanunlar gereği haksız şart olarak nitelendirilen dosya masrafı, tüketiciler aleyhine dengesizlikler yaratması nedeniyle iadeye konu olma durumunu ortaya çıkarmıştır.
Yazı içindekiler
Kredi Dosya Masrafı İçin Başvuru Süresi
Güncellenen mevzuat gereğince kredi çekim tarihinden 10 yıl öncesine kadar kullanılan kredilerde dosya masraf iadesi için başvuru yapılabiliyor. 10 yıl süre geçmiş kredi çekimlerinde ilgili masrafın iadesi için başvuru yapılamıyor.
Dosya Masrafı İçin Nereye Başvuru Yapılır?
Kredi kullanıcılarının dosya masrafının iadesi için aşağıda belirtilen iki başvuru yolundan birisini seçmeleri gerekiyor.
Bu yollar;
- İl ticaret müdürlüklerine bağlı olarak görev yapan tüketici hakem heyetlerine başvuru yapabiliyorlar.
- E-devlet üzerinden ilgili kurumun elektronik başvuru ekranına başvuru yapmaları gerekiyor.
Belirtilen yollar izlenerek yapılan başvuru sonucu dosya masrafının iadesi sağlanabiliyor. Birçok kişinin başvuru yapması nedeniyle iade talebinin sonuçlanması zaman alabiliyor.
İstenen Belgeler Nedir?
Dosya masrafının iadesinde bir takım belgeler talep edilmektedir.
Bu belgeler;
- Kredi kullanıcıları işlem yapılan banka şubesinden dilekçelerine istinaden aldıkları dosya masrafının tutarını gösteren resmi yazı talep etmeleri gerekiyor.
- Kimlik fotokopisi.
- Dosya masrafının iadesine ilişkin olarak yazılan matbu bir dilekçenin de olması. (Belirtilen matbu dilekçe ilgili kurumun internet sitesinde bulunuyor)
Dosya masrafının iadesi için belirtilen evraklarla birlikte dosya masrafı 7550 TL’ nin altında ise başvurunun tüketici hakem heyetine yapılması gerekirken, 7550 TL’ nin üzerinde olması durumunda başvuru tüketici mahkemelerine yapılıyor. Böylelikle belgelerini eksiksiz sunan başvuru sahibinin talebi incelemeye alınabiliyor.
Ödeme Süresi Ne Kadar Zaman Alıyor?
Yapılan başvurunun olumlu değerlendirilmesi durumunda tüketici mahkemeleri ya da tüketici hakem heyetlerinden alınan resmi belgenin ilgili banka şubesine sunulması gerekir. Banka tarafından değerlendirme yapılmaktadır. Sonucunda eğer ki banka ödeme yapmayı kabul ederse işlem oldukça kısa sürede sonuçlanıyor. İlgili masraf talep sahibinin banka hesabına gönderiliyor.
Bankanın ödemeyi kabul etmemesi durumunda tüketicinin icra kurumlarına başvuru yapması gerekiyor. İcra kurumları ödemenin temini için bankaya 7 gün süreli ihbar gönderiyor. Banka belirtilen sürede yine ödeme yapmazsa, icra kurumu devreye girerek müşterinin hesabına ilgili tutarın zorunlu olarak ödenmesini yaptırıyor.
Dosya Masrafları İade Talepleri Olumlu Sonuçlanıyor Mu?
Dosya masrafı iade talepleri bankaların haksız olarak aldıkları ücretlerden olması ve bu durumun yasalarla alınmamasının gerekliliğinin bildirilmesi nedeniyle genel olarak olumlu olarak sonuçlanıyor.
Yukarıda belirtilen prosedürleri izleyen kredi kullanıcılarının bankalar lehine artı yazılan ilgili masrafları talep etmelerinin önü açılmıştır. İlgili durum hiç kuşkusuz sözleşmelerin her iki tarafını da yasal olarak koruyarak dengesizliği ortadan kaldırıyor.